Genrep på förlossningen

I torsdags körde vi skarpt läge. Vi var med i en filminspelning på SÖS där vi "spelade" det höggravida paret som checkar in på förlossningen. Det var en infofilm gällande hur det går till när man kommer till förlossningen, hur de första testerna går till etc. Så nu vet vi! När man kommer dit så följer en sköterska med en upp i hissen, man går fram till receptionen, har en kameraman som följer en och en massa annan sjukhuspersonal som står i bakgrunden och tittar på... neeee...

Men det var rätt najs ändå, att ha varit där och kanske träffat dem som kommer hjälpa oss om en dryg månad. Och det visade sig att jag har en riktig liten skådis i magen. Jag skulle ju nämligen inte se alltför bekväm ut där jag låg på britsen, och lillpyret såg därför till att göra det extra obekvämt för mig. Kändes som om han ville klättra ut åt fel håll, om man säger så.

Sista scenen skulle föreställa att han kommit ut, så de lånade en 2 dagar gammal bebis av en nybliven mamma och placerade honom mellan mig och E. Sjukt liten! Och så söt. Och så overkligt! Man kan ju tro att allt detta skulle göra det hela lite mer greppbart, lite mer verkligt. Men icke. Det är fortfarande surrealistiskt att tänka att vi om 6-8 veckor kommer ha en sån där liten sak i våra liv. En sån där liten sak att vårda livet ut. Konstigt men sant...

Och så här kommer jag se ut om 6-8 veckor:


Så här börjar det kännas nu:



Ja en strandad val. Och detta trots att jag hittills bara gått upp 10kg. Men utan magmuskler och med en bebis med tillbehör som trycker på åt alla kanter och håll, så rör man på sig ungefär lika enkelt som en val på en strand. Åtminstone i liggande läge.

Det är nog faktiskt det jobbigaste med de nattliga toalettbesöken - att ta sig upp!

Storleksförändring.

Inte så mycket gravid...



JÄTTEMYCKET gravid!!!


Förlossnings- och föräldrautbildad på tre dagar

Ujuj, det är denna vecka det gäller. Vi ska lära oss allt om förlossning, föräldraskap, andning och avslappning - på tre dagar!

Måndag: Jag var till MVC där de konstaterade att allt är bra med mig och bebben och jag följer min graviditetskurva, dvs. ligger fortfarande i den övre kurvan - no shit!

E var på pappakurs och fick bla lära sig att endast ca 40% av pappor tar ut sin föräldraledighet och om hur han kan stötta mig vid förlossning, fram till dess och efteråt.

Tisdag (idag): Jag och E började dagen med föräldrautbildning och jag fick väl en smärre chock. Just ja, ungen ska ut också!!! Har som försökt förtränga det där lite smått. Var annars en bra kursdag med annat trevligt folk, men kan väl säga som så att jag var rätt matt efteråt. E var desto mer exalterad och peppad. På filmen som avslutade kursdagen fokuserade vi nog på lite olika saker, jag på smärtan och han på resultatet. Inser att jag nog bör fokusera mer som honom i fortsättningen...

Eftermiddagen spenderade vi på profylaxkurs och det var grymt bra, bortsett från nypandet på insidan av låret. Det var toppen att ha denna kurs samma dag som första föräldrautbildningen. Den första var liksom mer teoretisk och den andra mer praktisk. Det praktiska hjälpte mig hantera det mer teoretiska. Paniken fick liksom lägga sig tillrätta genom att få lite tekniker för att hantera smärtan. Och så fick vi öva avslappning på saccosäckar, hur kan det inte vara skönt? Och lite massage på det :)

Onsdag: Känner mig nu lite mer pepp inför sista delen av föräldrautbildningen. Blir till att snacka förlossningsställningar och lite mer smärtlindring imorgon helt enkelt.

Nu ska jag lägga mig i badkaret och öva avslappning och tänka så lite förlossning som möjligt!

Veckans konstaterande

Det är svårt att sova när nån sparkar på en inifrån!!!


Shopping

Igår köpte jag våra första barnkläder. Kändes lite stort ändå. Jag började på morgonen och då i kvarterets loppis. Fem eller sex plagg för 50 spänn - mycket överkomligt. Det fanns dock endast typiska kill- och tjejfärger att välja på, så det bidde blå, bruna och beiga kläder. Det var de mest könsneutrala jag kunde hitta.

Sen ramlade jag över ett reaställ med bodys. Och likaså där var de fina kläderna antingen rosa/lila eller blå/gröna. Jag gillar inte riktigt det där. Måste det vara så killigt och tjejigt redan från första stund? Som ni ser på bilden nedan så valde jag de blå/gröna kläderna. Men jag såg till att välja mönster som åtminstone var könsneutrala.

Gillar Polarn O. Pyrets slogan: "Inte för tjejer. Inte för killar. Vi gör kläder för barn."

Synd bara att kläderna ska vara så rackarns dyra...


Föräldrasmart

Satt nu på lunchen och bläddrade igenom nyaste numret av tidningen Shortcut och ramlade över en artikel om att arbetsgivare bör börja se föräldraskap som den bästa managementkurs en medarbetare kan genomgå, se artikeln nedan. En förälder lär sig:

  • Organisera
  • Flexibilitet
  • Effektivitet
  • Kreativitet
  • Konflikthantering
  • Prioritera
  • Hantera stress
  • Medkänsla
  • Tålamod

  • Artikeln tar upp en massa bra tips på hur man som arbetsgivare kan och bör hantera föräldraskap bland sina anställda. Dessa klokheter kommer från företagscoachen Tiina Bruno som myntat begreppet "föräldrasmart". Kolla in hennes företag på föräldrasmart.nu.


    Diagnos om två veckor

    Klockan är nästan halvåtta en lördagmorgon. Vaknade för en dryg halvtimme sen och har sen dess legat och tänkt på min tunga.

    För nån vecka sen började den nämligen se lite lustig ut, områden med vita cirkelformade fläckar. Sen så blev smakkörtlarna lite uppförstorade och de där fläckarna blev mer markanta. Ringde Vårdguiden som skickade mig vidare till förlossningen på SÖS. Och det kan man ju undra över bara det.. men men, så måste det tydligen gå till när man kommit in i nån viss vecka. På SÖS sa de iaf att jag kunde ta lite antihistamin, för sköterskan tunga brukade tydligen se ut på detta sätt när hon var allergisk. Sagt och gjort, jag tog mig en Cetirizin och gick och lade mig. Dagen efter såg det bättre ut, men var inte borta. Tog en till samma kväll och morgonen därefter såg det ännu bättre ut. Men så tänkte jag att det kanske ändå vore bra att få veta vad det var jag haft/hade. Gick till vårdcentralen där läkaren sa att "Det där är inget allergisk, då sväller tungan upp!" och så tog han en svampodling (låter så äckligt...) och sa att vi får svar om två veckor. TVÅ VECKOR?! Och så sa han åt mig att inte ta några onödiga mediciner. Innan diagnos ville han inte göra nåt annat med tanke på att jag är gravid. Heder åt honom, men what about my tongue?!

    Jag litade på läkaren och tog inget antihistamin den dagen. Vaknade dagen efter med mer utslag på tungan igen. Suck! Och jag ids verkligen inte gå tillbaka och punga ut pengar bara för att visa att han hade fel. Så nu har jag googlat och Cetirizin verkar okej att ta när man är gravid. Så nu knaprar jag antihistamin igen och hoppas det går över. För det gör faktiskt lite ont, som blåsor ungefär. Och jag kollar då och då att lillkorven lever. Han gillar inte riktigt när jag tumlar runt på ryggen, men sorry kiddo, det är för vår skull! Frågan är ju dock: Om det nu är så att antihistaminet gör verkan, vad sjutton är jag allergisk mot? Pälsdjursallergin brukar inte ge utslag på detta sätt. Och jag har inte ätit nåt annorlunda de senaste två veckorna. Skumt. Teorier tas tacksamt emot!