Längtar efter tre timmars sömn

M sov rätt bra första 2,5 månaderna, sen hände nåt. De senaste (dryga) två veckorna har han käkat ungefär varannan timme, dag som natt. Detta innebär alltså att jag inte får sova längre än två timmar åt gången. Tyckte det var helt ok fram till i torsdags. Då slog det och den där otrevliga lätta irritationen pga sömnbrist infann sig. Och vad gör man? Sova ikapp på dagtid funkar inte riktigt, kroppen längtar efter kvalitativ sömn i minst tre timmar i sträck. Pumpa ut i flaska så E får ta en matning? Kanske, men då måste jag nog sova i ett annat rum så jag inte vaknar av skriken. Och undrar om jag inte kommer vakna ändå eftersom brösten är tidsinställda på M's matschema nu, de är som tickande bomber...

Ptjaa säger jag med en uppgiven suck.
Vad är väl en bal på slottet...

Att nån kan lukta så gott!

Det är verkligen sanslöst vad gott mitt barn luktar! Det är helt magiskt. Hans hud, hans hår, hans andedräkt. Allt luktar himmelskt! Hur går det till? Förstår att det finns nån biologisk förklaring och att alla föräldrar har en dragning till sitt barns doft. Men jag kan ändå inte fatta.

Jag kan på riktigt få abstinens efter hans doft. Och sitta och sniffa på honom i timmar.

Galet men sant!

Graviditetens fysiska inverkan

När jag fick reda på att jag var gravid, för ca 11 månader sen, var det många tankar som for genom huvudet. En sån var väldigt ytlig, men förmodligen inte så ovanlig. "Hur kommer min kropp att förändras?" Tycker oftast att en graviditet kännetecknas med kroppsligt förfall, mer eller mindre. Det är den bild jag hade och misstänker starkt att den var påverkad av de bilder som förmedlas av media. Jag såg hängpattar, breda höfter och en slapp mage framför mig. Det blev nästan till en liten sorgeprocess, jag sa adjö till min gamla kropp med en del oro inför min framtida kropp.

Men nu har jag glada nyheter. Mediabilden stämmer inte! Shit, jag har ju fått snyggare kropp :) Haha, trodde väl aldrig att jag skulle säga nån sånt. Men faktum är att brösten hänger inte så mycket som jag befarade, magen är platt trots viss avsaknad av magmuskler (måste komma igång med plankan) och lite bredare höfter behövde jag faktiskt! Nu kommer jag i alla mina gamla kläder och de sitter till och med bättre än tidigare! Grymt nöjd.

Hur kroppen förändras är ju individuellt som allt annat som har med graviditeter att göra. Så varför befara det värsta?! Och det där kejsarsnittsärret, det är det vackraste ärret man kan ha. Min guldklimp kom ju ut därigenom.

Från trött och bitter till glad och pepp!

Nu känner jag mig för första gången som en småbarnsförälder. M har senaste veckan velat amma ungefär varannan timme nattetid. Han har dessutom börjat vakna vid sjusnåret för att tvinga upp både mig och E. Så jag är trött. Att jag dessutom fått ytterligare en förkylning gör inte saken bättre. Så tröttheten och sjukligheten gjorde att jag vaknade upp lätt bitter i morse.

Men då är det tur att man har idérika och entreprenöriella kompisar som får en på bättre tankar. F kom på en grym idé förra veckan som vi diskuterade för första gången idag. Och oj så pepp jag blev! Inte bara på idén, utan också på att jobba ihop. Nu ska bara energin infinna sig så jag får med huvet på tåget, bokstavligt talat hehe :)

Det bästa med att vara mammaledig entreprenör är att man helt plötsligt har tid att utveckla de där roliga idéerna/projekten som man annars inte har tid för. Wohooo!

Från matfabrik till mamma

Första tiden som mamma är inte så gyllene som många får det att låta som.
Så. Nu är det sagt.

I tidningar och böcker framställs det som en så rosaskimrande tid, där mamma och barn får ett fantastiskt starkt band från det första ögonkastet. Ofta framställs det som om pappan kan ha lite svårare att knyta an till barnet, vilket inte alls anses vara märkvärdigt. Så gissa om man blir förvånad när det känns på ett helt annat sätt. Men ju fler mammor jag pratar med, desto mer falerar denna rosaskimrande, uppdiktade värld.

Så här två och en halv månad efter att M föddes känns det fortfarande sjukt overkligt. Om jag går hemifrån en stund utan honom så kan jag få känslan av att det är precis som innan han kom. Jag och min man (E) känner dessutom att vi har ungefär lika god anknytning till M båda två. I början kändes det faktiskt nästan som om E hade bättre anknytning... Kanske beror det på att han tog hand om honom de första timmarna efter kejsarsnittet? Eller så är det en individuell fråga, jag kanske helt enkelt hade lite svårare att greppa situationen.

Men missförstå mig rätt. Jag har älskat M sen han låg i magen, på det sätt man kan älska ett barn man ännu inte känner. Jag har bara inte riktigt förstått. Det har inte sjunkit in. Han är min, en kopia av mig och E. Men jag märker att ju mer M börjar kommunicera, desto mer verkligt blir det. Jag börjar känna mig mindre som en matfabrik och mer som en mamma, hans mamma. Matfabriksstadiet är rätt tradigt så jag välkomnar mitt kommunikativa barn med öppna armar.

Det krävs ju faktiskt två parter i en relation. Så jag önskar att folk kunde vara lite mer ärliga - det tar tid att lära känna sitt barn, det tar tid att få den där känslomässiga anknytningen vare sig man är mamma eller pappa, det tar tid att vänja sig vid förändringen.

Eller finns det nån som bestämt och helt ärligt hävdar motsatsen?

Nu ska jag se om jag kan få honom att le!


RSS 2.0